Omvendt mva

Omvendt mva

Se for deg en ting:

Se for deg at du selger en tjeneste (forestill deg at du er regnskapsfører uten å bli deprimert – HAHA, det går ikke ann!) og at tjenesten koster 1000kr timen ink mva.

Business is good og alt går greit, helt til det begynner å bli tynt med kunder. Det har nemlig dukket opp en konkurrent som selger nøyaktig det samme for 800kr timen!

HVA ER DET SOM FOREGÅR!?

Du vet godt at det IKKE er mulig å tjene penger på 800kr timen ink mva, så hva driver Donald Dust med der borte egentlig?

Han selger det samme UTEN Å KREVE INN MVA…. Så han beholder alle sine 800kr, mens DU må kreve inn 1000kr og beholde kun 800kr du også – men kundene velger jo ikke DEG når DU tar 1000kr og Donald Dust tar 800kr!

Hadde du synes det var greit?

Antagelig ikke.

Konkurranse i markedet er vel og bra, men det må skje på like vilkår – enig?

Nettopp!

Og nettopp derfor har vi noe som heter omvendt mva.

For selv om ikke dette eksempelet kunne skjedd innenfor Norges grenser (uten at Donald Dust ble raidet av Delta-gruppen og Skatteetaten og fikk 21 års forvaring) så skjer det faktisk hver dag på tvers av landegrensene.

For hvis du kjøper en tjeneste fra utlandet (for eksempel programvare) så betaler du ikke mva på denne (det skal du i det minste ikke dersom selskapet som selger det har 1% peiling på regnskap og økonomi). Men dersom du hadde kjøpt det samme i Norge så måtte du betalt mva på det.

La oss ta et enkelt eksempel:

Fiken-programvare kjøpt fra Fiken AS, mva-registrert selskap i Norge: 169kr mnd (ink mva )
Fiken-liknende-programvare kjøpt av Noen Inc, selskap i USA: 135,2kr mnd (ingen mva)

Hva velger du å kjøpe?

Dersom du har fradragsrett så er saken grei: Du betaler i praksis det samme, siden du har fradrag for all mva på alt du kjøper.

MEN hva om du ikke har det?

Da betyr dette mye.

Og uansett om du har det eller ei så er det dønn viktig å bruke riktig mva-kode på alt du kjøper fra utlandet.

For her er greia:

Når man kjøper tjenester fra utlandet uten mva, som man måtte betalt mva på dersom det ble kjøpt i Norge, så skal man bruke en spesiell mva-kode i Fiken dersom man er mva registrert.

Koden er: Kjøp av tjenester fra utlandet, med fradrag.

MEN..

Dersom selskapet IKKE er mva registrert så kan det heller ikke bruke denne mva-koden. I Fiken finnes det bokstavelig talt ikke noen boks å «hukka av i» når selskapet ikke er mva registrert.

Hva skjer da?

Jo, da skjer dette:

Da skal selskapet sende inn skjema RF-0005.

Når?

10 mai for 1 kvartal
10 august for 2 kvartal
10 november for 3 kvartal
10 februar for 4 kvartal

Skjemaet skal kun sendes inn dersom selskapet ditt i et gitt kvartal har handlet tjenester fra utlandet for mer enn 2000kr.

Dette er veldig relevant for dere som kjøper Facebook ads e.l og som ikke selv er mva registrert.

Du må nemlig betale merverdiavgift på disse kjøpene SOM OM DEM VAR KJØPT I NORGE!

Det er superviktig informasjon siden det direkte påvirker kostnaden på dine annonser (annonsene ble just 25% dyrere!) OG dersom du ikke gjør dette så er det like alvorlig som å jukse på en normal mva melding… Og det vil du ikke gjøre. Det blir oppdaget, og du vil måtte betale det du skulle + 30% straffeskatt….

Så ja: Det anbefales ikke.

Derfor er det viktig å ha kontroll på dette – spesielt for deg som IKKE er mva registrert.

Det er også viktig å ha kontroll på regnskapet, noe du enkelt får ved hjelp av Regnskapsguiden for gründere, den er gratis og lar deg sove godt om natten. Høres ikke det digg ut?

Vetle

Del nyhet

Svar