Om kjøp av Facebook-ads

Facebook-ads

Er Facebook-ads noe du bruker penger på?

Det er i alle fall én av tingene hvor jeg ser definitivt mest rot. Holy moly!

Til og med regnskapsførere roter dette til: Én regnskapsfører rotet det til så kraftig at en av klientene hans fikk mva-krav på over 300 000kr(!).

Regnskapsføreren endte opp med å måtte betale regningen, slik seg hør og bør.. Men dersom denne klienten ikke hadde regnskapsfører så måtte personen ha tatt regningen selv. Oh lord – det er sure penger.

Her er to store tabber jeg ser når det gjelder Facebook-ads, og for den saks skyld alle andre typer annonser på nett levert av utenlandske leverandører som Facebook:

1. Det virker som om det er et slags uoffisielt NM i å bruke feil dokumentasjon eller INGEN dokumentasjon når man legger inn disse kostnadene i regnskapet.

2. Det er minst 50% sannsynlighet for at Facebook-ads som jeg sjekker for mine klienter er ført med feil mva – kode.

Så her er greia:

Du vet de epostene du får fra Facebook på epost om at «Vi har trukket deg 2000kr for Facebook ads for de siste 10 dagene»?

Vet du hvor mye de er verdt? Null – mindre enn null. De er verre enn valgkampløfter: Valgkampløfter er løgn og bedrag men det er i alle fall 1% mulighet for at noe av det faktisk skjer (om enn bare ved tilfeldigheter og uflaks…). Det finnes derimot 0% (NULL!) sannsynlighet for at den eposten er godkjent som dokumentasjon. Null – njet, nada, nein.

Dokumentasjonen du trenger ligger derimot inne i Business Administrator.

Mailen viser bare at du har betalt Facebook – det er ikke en faktura for et kjøp av annonser.

Please – INGEN FLERE PRINTSCREENS AV MAIL I INNBOKSEN!

Så, det var dokumentasjon.

Hva med merverdiavgift da?

Kort og konkret:

Riktig mva-kode er «Kjøp av tjenester fra utlandet, med fradrag».

IKKE:

«Ingen mva».

Please ikke bruk mva koden «ingen mva» på Facebook annonser eller andre annonser fra utlandet. Du risikerer at Skatteetaten krever at du skal betale moms på disse annonsene samtidig som de nekter deg fradrag for denne momsen – det har skjedd tidligere.

La oss si du har brukt 200 000kr på annonser de siste årene, alltid brukt «ingen mva» som mva kode og får ettersyn. Da risikerer du å måtte betale 50 000kr i mva (25% av 200 000kr) til skatteetaten… Minst. Kanskje også med pene 30% straffeskatt som bringer det opp i 65 000kr.

Og det var bare basert på 200 000kr…. Tenk om du har brukt 1 000 000kr….

Å ende opp i en slik situasjon er fortvilende, og jeg unner deg IKKE å oppleve det.

Jeg unner deg heller ikke å stresse med regnskapet, så om du vil kan du laste ned Regnskapsguiden for gründere helt gratis.

Vetle

Del nyhet

Svar