Gratulerer med Norges Gründerdag

Den tredje tirsdag i november hvert år har vi (FLOW Coworking og undertegnede) lansert som Norges Gründerdag. 

Hvorfor trenger vi Norges Gründerdag? Først og fremst fordi vi ønsker en dag hvor vi skal sette litt ekstra pris på gründere. Både de som har lyktes, men også de som prøvde, men ikke klarte det. 

Vi ønsker å bruke denne dagen til å sette gründere i fokus, framsnakke og vise dem fram. Det tror vi kan bidra til at flere lykkes. Faktum er at jo flere som starter opp, jo flere potensielle arbeidsplasser vil det kunne bli. Gründere skaper også økonomi, både i form av skatter og avgifter, men de handler også oftere hos andre lokale tilbydere som igjen skaper økonomiske ringer i vannet for andre omkringliggende bedrifter.

Gründere er med på å skape en hyggeligere by/sentrum. For se for deg en motsetning hvor alle byer kun har internasjonale kjedebutikker og hvor alle byer er like? I motsetning til at vi har flere lokale gründere som krydrer opp og bidrar til å gjøre Tromsø til en unik handelsplass. 

Å være gründer er på mange måter en risikosport. Statistikken sier at kun 26,5% av nyetablerte selskaper er i livet etter 5 år (ssb.no). Så hvorfor er noen dumdristige nok til å prøve når bare i underkant av 1 av 3 lykkes? Jeg velger å se på det på det fra den andre siden. Tenk hvor mange personer som har bygget selskaper og arbeidsplasser fra absolutt ingenting. Hvor ville vi vært hvis ingen turte å begi seg ut på denne mørke statistikk-vegen? Tenk hvor mange kule løsninger vi har fått fordi noen ikke aksepterte at det vi hadde var godt nok, men ønsket å utfordre det kjente!

Jeg er av den naive typen som tror at alle som starter opp en bedrift har som formål å lykkes. Hvorfor skulle de ellers gjøre det? Hvorfor skulle man ellers bruke masse tid og penger om det ikke var målet? Problemet er bare at hvis det går galt, hvorfor kan vi ikke da ta den mer amerikanske tilnærmingen og slå oss på skulderen og si; Godt jobba. Neste gang! 

Vi må slutte å henge ut de som ikke lykkes, men heller motivere de til å prøve på nytt. Jeg har dessverre ikke lyktes i å finne noen statistikk som beviser min hypotese, men jeg er rimelig sikker i min sak om at andregangsgründere har betraktelig høyere suksessrate enn førstegangsgründere. Fordi de har skaffet seg kunnskap og erfaringer gjør også andregangsgründeren mer attraktiv for investorer.

Til dette punktet mener jeg at spesielt pressen må ta selvkritikk, for er det vits å henge ut de som har gått konkurs på en ærlig og redelig måte? I alle fall når vi vet at 73,5% av de som starter opp ikke er i livet etter 5 år? Tro meg. Det er ikke ansiktet ditt på forsiden av avisa du ønsker å våkne opp til, når du allerede ligger nede med brukket rygg.

La oss heller hedre de som turte, så får heller avisene henge ut de som fortjener det fordi de ikke hadde min naive tilnærming til hvorfor de startet opp. For vi trenger at de prøver på nytt. Og på nytt. Og på nytt igjen!

Men, hvordan skal vi feire gründerdagen? Hva kan jeg gjøre tenker du kanskje? Vi har helt konkret laget fire tips til deg. 

 1. Kjøp!
  Julen nærmer seg med stormskritt, så hvorfor ikke kjøpe én, to eller helst alle, julegavene fra lokale gründerbedrifter? Og som bedrift, kanskje kjøpe årets julegaver til de ansatte fra èn?

 2. Bruk de!
  Vi er avhengig av gründerbedrifter, og gründerbedriftene er avhengig av oss kunder. Så hvorfor ikke gå på én cafe eller restaurant som er nyoppstartet? Gjør en aktivitet hos en lokal tilbyder? Eller når du handler matvarer neste gang, ta et lokalt produkt hvor du vanligvis ikke gjør det. Og bruk en fysisk butikk i stedet for netthandel.

 3. Fremsnakk!
  Enten du kjenner en gründer eller bare ønsker å framsnakke de, så er markedsføring noe alle gründere ønsker. Hvorfor ikke skrive en post i sosiale medier om en bedrift du beundrer, du har hatt en god opplevelse hos og/eller som selger produkter eller tjenester du liker? Dette er en fantastisk måte å hjelpe en gründerbedrift på. Bruk gjerne emneknaggen #norgesgrunderdag i sosiale medier, så kan vi være med å dele budskapet videre.

 4. Gjør det!
  Har du en idé selv? Hvorfor ikke starte med å gjøre litt undersøkelser om lignende selskaper, hva gjør de? Spør venner og bekjente om ideen din er god og om den faktisk har livets rett? Og hvis den har det – GJØR DET!

Som Tromsøværing skal jeg på en dag som dette feire den med å bruke mange av de lokale bedriftene vi har. Morgenkaffen skal jeg ta hos Ida og gjengen på Tøllefsenhjørnet. Jeg skal hente meg en kanelbolle på Kaffebønna på veien til jobb. På høytaleren på jobb skal jeg streame spillelisten “New Music North” på Spotify med fantastiske Nord-Norske artister og med innslag av podcasten Norges Gründerdag (som er laget med Kim Daniel Arthur) som vi lanserer i dag samt Nord-Norge i verden fra Sparebank1 Nord-Norge. Lunsjen skal taes på Selfie Konditori og jeg vil fylle på mitt daglige koffeinlager med kaffe fra Risø, Explo fra Mack og arktisk kollagen-drikken Norwegian Energy fra selskapet med samme navn. I dag av alle dager er jeg også så heldig at jeg skal avholde gründerkurset Pangstart til våre neste gründere – det kunne jo ikke passet bedre enn i dag!
Dagens middagen skal nytes på Yonas og desserten taes hos Smørtorget. For å sikre helgens tur vil jeg på vei hjem kjøpe inn et par pakker av Drytech sine Real turmat-poser og noe kaldt fra Graff Brygghus som jeg og min bedre halvdel kan kose oss med til filmen Glassdukkene etter at barna har gått og lagt seg. Og alt betales med mitt Sparebank1 Nord-Norge bankkort.

Hver dag kan selvfølgelig ikke være som min dag beskrevet over, men tenk om vi alle velger lokalt LITT oftere, da kan vi sammen utgjøre en forskjell. Og har vi lyst på spennende, lokale tilbud i morgen? Da må vi bruke de i dag!

Gratulerer med Norges gründerdag! Og til alle gründere og tidligere gründere! Takk!

Del nyhet

Svar